Ask your question and an employment lawyer in Ontario, BC or Alberta will answer in minutes
Can my employer make us journeymen train/supervise an apprentice when there is nothing in our collective agreement about apprentices? They are using this clause- Article L3.00 - Reservation of Management Rights
L3.01
The Union acknowledges that it is the exclusive function of the Board, among others, and subject to the provisions of this Agreement, to:
(a) maintain order, discipline and efficiency;
(b)
hire, retire, discharge, direct, transfer, classify, promote, demote or discipline employees, provided that a claim of discriminatory classification, promotion, demotion or transfer, or a claim that an employee has been discharged or disciplined without just cause (subject to a lesser standard for probationary employees pursuant to article L13.05), may be subject to a grievance and dealt with as hereinafter provided; and
(c) administer and manage all the affairs of the Board.
Unfortunately to answer this question a full review of your collective agreement would be required. Our firm also does not specialize in matters relating to Unionized employees; however you should consider contacting your Union representative about the issue. You can contact us at the number below for more information on the services we provide and whether we are able to assist you with your matter.